Indien – Från stackare till Stormakt

Omslagsbild av Anna Kinberg Batras bok

 

Det här fyndet från Adlibris bokrea är skriven av en författarinna som valt att tillbringa resten av sitt liv med David Batra (som var med i Kvarteret Skatan). Hon heter Anna Kinberg Batra. Hon är med i moderaterna och gått på Handels, vilket jag nog kommer att återkomma till.

Boken då är ingen stor sak, med sina lättlästa ca 130 sidor så gör den nog inget större intryck på allmänheten. På mig blev reaktionen snarare en diskussion om varför boken är så tokigt positiv till Indien. Diskussionen utmynnade i att genom att tro på fri handel och konkurrens över gränserna till den milda grad som hon borde göra som moderat och i kombination med överoptimistiska indiska entreprenörer har hon inte hittat den kvalificerade mängd negativa röster som hade krävs för att få tyngd i den här boken.

Att jag inte tagit upp att boken handlar om Indien kanske var en miss? Kanske ska åtgärdas? Okej då… Boken är alltså om Indien och försöker ge en enkel överblick av Indien och ta död på svenska fördomar (vilket vi alltid har gått om – vi får exportera dem till Indien!). Den mynnar sedan ut i en diskussion om fördelarna med Indien och det enda som hela tiden är återkommande är hur tokigt många de är där och att ingen är speciellt gammal. Självklart nämns att en stor del är analfabeter, men det boken trycker på är snarare hur fort det har gått att få ner siffran och att när alla de kan arbeta i callcenters kommer Indien vara en stormakt.

I slutet av boken kommer ett kapitel som är direkt negativt om Indien vilket faktiskt var det jag gillade mest, men ändå tas inte min (fördoms-) fråga upp om indier är lurendrejare och att man måste hålla stenhård koll på alla som turist. Sista kapitlet har författarinnan skrivit en fantasi om hur framtiden kan se ut och där Indien går mot att vara världens mitt, precis som USA är idag och detta på 50 år. Faktum är att jag avskyr att läsa det jag läser i dubbla bemärkelser. Dels för att risken att Sverige är förslappat med mindre arbetstid och liknande tror jag på (återigen mycket moderat åsikt väl?), men även för att jag inte tror på det hon skriver. Främst för att Kina kommer alltid vara mer effektivt så länge det är en socialiststat (och inte som Indien – socialistkontroll utan effektivitet i en demokrati) och jag tror att kineserna sakta kommer att gå mot demokrati och när landet är redo så blir det en normal marknadsekonomi. Jag tror inte på en revolution i landet då det verkar gå för bra för dem (om de nu inte förstör sin miljö så landet kollapsar).

Sammanfattning
Köpvärd: Hyr
Riktpris: 30 SEK
Kommentar: Lite väl enkelsidig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.