Omis köttbullar

Det här är min farmors recept och tyvärr kan jag inte få dem lika goda som hon kan. Här är vart fall försöket på de magiska köttbullarna. :-)

Ingredienser

  • 0,5 kg blandfärs
  • 1 st ägg
  • 0,6 dl mjölk
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1 msk vetemjöl
  • 0,5 tsk salt (hitta din nivå)
  • 1 tsk socker
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 msk tomatketchup
  • 0,5 tsk aromat (skippa detta om du vill ha det tillsatsfritt och öka saltet istället)
  • 1/2 medelstor lök

Rör ihop allt, utom blandfärsen och löken (som under tiden finhackas), i en bunke. Låt det svälla i 10 minuter och därefter blanda ner lök och blandfärsen. Sedan ska det rullas köttbullar och då behöver du större fat eller skärbräda att lägga de färdigrullade köttbullarna på. Blöta händerna lite lätt och sedan rulla är det bara att rulla på. Gör dem ungefär lika stora i mitten som en femkrona. Blöta händerna om/när du känner att det klibbar fast lite för bra på dem.

Sedan när du steker dem (stek i smör för godast resultat) så tar det olika lång tid beroende på hur stora de är. Är de inte jättesmå så rekommenderar jag dig att steka dem på låg värme i början och med lock på. Sedan höjer du värmen och tar av locket för att fixa stekytan. Då får man genomstekta köttbullar, utan att bränna kanterna.

Tycker man köttbullar tar för lång tid att ordna så rekommenderar jag dig att göra pannbiffar av dem istället. Gör dem ca 1,5-2,5 cm tjocka,  en bekväm omkrets på dem och i mitten trycker du ner lite så det blir en grop. Det här är till för att undvika att de sväller på mitten när de steks, vilket tyvärr händer.

Spar stekskyn till att göra sås på. Brunsås brukar vara gott till och kokt potatis, lingonsylt, inlagd smörgåsgurka och kanske en kokt tomat.

Ge gärna kommentarer på receptet!

3 kommentarer

  1. Ho-ho-ho! Det är ett jättebra recept men det där med ”ekologiskt” hit och dit har du allt själv lagt dit!

  2. Självklart har jag gjort så. :-)

    Recept är till för att man ska förbättra dem enligt egen smak och jag tycker ekologiskt kött smakar mer saftigt och är mörare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.